Akce a události 2o16/2o17

PŘESPÁNÍ PŘED PRÁZDNINAMI & VYVRCHOLENÍ PŘÍPADU SHERLOCKA HOLMESE

Fotogalerie

Naše celoroční hra dosáhla vrcholu o víkendu 16. – 17.6., kdy jsme konečně rozlouskli případ a dopadli všechny pachatele. Podařilo se nám zachránit kamenouhelné doly na mirošovsku a uklidnit paniku a strach, která zde panoval.

V pátek jsme vytvářeli unikátní a originální trička studenou batikou, která budou nejen vzpomínkou, ale také chloubou šikovných ručiček chameleonů. Následovalo opékání uzenin na ohni a posezení. Také přišel na řadu pokus s hořící rukou, který celou záhadu vracel k rozumnému myšlení.

Druhého dne jsme se přesunuli na 1. stanoviště stezky „Za Černým diamantem“, kterou doprovází i jedna multi keška. Bohužel se nám nepodařilo stezku projít celou a skončili jsme na haldě s vyvezenými zbytky karbonské flóry z dolů, kde jsme hledali zkamenělé přesličky, plavuně a kapradiny.

Oběd byl připravený na grilu. Po tortillách plněných kuřecím masem se zeleninkou se jenom zaprášilo.

Zbylá náplň odpoledne probíhala v duchu volné zábavy a radovánek.


FRANTIŠKOVY LÁZNĚ

Fotogalerie

V sobotu 27.5. v 7:10 vyrazilo 8 chameleonů se 4 vedoucími z vlakové zastávky Hrádek na dvoudenní výlet s cílovou destinací Františkovy Lázně. Po přestupu v Rokycanech a následně v Chebu jsme vystoupili v Novém Drahově odkud to je jen pár kroků k naučné stezce a národní přírodní rezervaci SOOS, která patří mezi nejvýznamnější přírodní rezervace v ČR.

Na místě jsme prošli výstavu muzea s expozicí „Příroda Chebska“ a „Příroda SOOSU“, a hned poté, hurá na stezku. Čekala nás zhruba 1,5 km dlouhá procházka po dřevěných chodnících vztyčených nad dnem vyschlého jezera, jež bylo kdysi plné slané (minerální) vody. V Soosu po něm zůstala skutečná evropská rarita – tzv. křemelinový štít. Erozí zbrázděný nános křemeliny – zbytky schránek jezerních řas rozsivek usazených na dně jezera – pokrytý žlutou a bílou vrstvou vysrážených minerálních solí zde vytváří fascinující obraz „měsíční krajiny“. Díky unikátním podmínkám žije v rezervaci řada chráněných živočichů a roste zde množství mokřadních a slanomilných rostlin.

Naše další kroky vedly, po přiblížení vlakem o stanici dál, z Vonšova do Františkových Lázní. Po cestě jsme úspěšně nalezli 2 kešky, které nám udělaly radost a zpestřily nám procházku.

Františkovy Lázně nás přivítaly krasným parkem, ze kterého jsme došli až na kolonádu a do centra veškerého dění. Nikdo z nás neodolal lázeňským oplatkám. Štěstí nám přálo, a proto jsme zastihli poslední jízdu mikrovláčku k jezeru Amerika tohoto dne. Jen pár kroků od miniZOO se skrýval náš sobotní cíl. Byl jím kemp Amerika, ve kterém jsme měli rezervované chatky pro přespání.

Po ubytování jsme se rozhodli najít ještě jednu kešku, což se nám snadno podařilo. Večer pak probíhal u ohně, kde jsme si opékali dobroty od řezníka a povídali jsme si o uplynulém dni.

Druhého dne, tedy v neděli 28.5., jsme z kempu zamířili zpět do města, kde jsme nakoupili snídani a svačinu. Poté následovalo putování za lázeňskými prameny. Ti zvědavější z nás několik minerálních pramenů okusili na vlastní kůži.

Pak nás už čekala jen cesta domů. Do Hrádku jsme se vrátili kolem 14:45 zdraví a nabití zážitky.


VOJENSKÉ MUZEUM

Fotogalerie

V neděli 7. května se uskutečnil výlet na oslavy k 72. výročí osvobození do Vojenského muzea na demarkační linii v Rokycanech. Počasí chameleonům v celku přálo a ani menší přeháňka nedokázala zkazit náladu nám ani ostatním. Účastnící si pochvalovali dobře strávené odpoledne.

Děkujeme všem zúčastněným


VELIKONOČNÍ PŘESPÁNÍ

Fotogalerie

Z pátka 14.4. na sobotu 15.4. proběhlo velikonoční přespáni oddílu Chameleoni v hrádeckých pionýrských chatách. Akce se zúčastnilo 10 pionýrů, kteř

í si pod čtyřčlenným vedením užívali nabitého odpoledne. Na účastníky čekala opravdová výzva. Netradiční olympiádu v tomto svátečním období neočekával ani ten největší snílek. Pochvalu si zaslouží celý oddíl za excelentně splněné disciplíny, kterými byly: střelba ze vzduchovky, hod daleký gumovou holínkou, zatloukání hřebíků na co nejmenší počet úderů, zorientování mapy buzolou na severní světovou stranu, vyproštění ježka z klece, kliky a samozřejmě sedy-lehy. Ve starší kategorii se na třetím místě umístil Michal Rychlý, na druhém místě pak jeho bratr Marek Rychlý a nejlépe se umístil Martin Michálek. V mladší kategorii soutěžili pouze tři sportovci, tudíž každý dosáhl na medailovou pozici. Na krásném třetím místě se umístil Daniel Beran, na druhém místě se umístil náš nejmladší člen oddílu Matyáš Motlík a nejlepších výsledků v této kategorii dosáhl Štěpán Beran. Medailistům a všem zúčastněným byly předány diplomy, ještě jednou gratulujeme. Zbytek odpoledne proběhl ve znamení velikonoční zábavy. Celý večer nás hřál oheň, na kterém jsme si k večeři opekli uzeniny. Oblíbená a dlouho očekávaná noční hra „Na majáky“ proběhla také na výbornou.

Dopoledne druhého dne dále pokračovalo v duchu jarních svátků. Každý účastník si vlastnoručně upletl pomlázku z doneseného vrbového proutí. Pomlázky si děti zdobily barevnými pentlemi, které dostaly za odměnu. Před odchodem domů proběhlo vyhodnocení celé akce a předání odměn.

Celý víkend doprovázela celoroční hra na téma Sherlock Holmes. Sherlock, jakožto Angličan nezná české tradice a zvyklosti. Proto nás Sherlock požádal, abychom ho zasvětili do českých velikonočních tradic a zvyklostí.

Všem zúčastněným děkujeme za jejich nasazení.